SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm: Teknologiateollisuuden strategiamuutos asettaa yritykset epäedulliseen kilpailuasetelmaan

Ajankohtaista

Teknologiateollisuus ilmoitti irtautuvansa yleisistä työehtosopimuksista ja aikovansa sopia työehdoista yrityskohtaisesti. Teknologiateollisuuden työnantajat ry neuvottelee jatkossa valtakunnalliset työehtosopimukset niiden yritysten osalta, jotka haluavat jatkaa keskitetyn sopimisen piirissä. Teknologiateollisuus korosti tiedotustilaisuudessaan, ettei tarkoituksena ole heikentää työntekijöiden työehtoja. SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm pitää tätä viestiä ristiriitaisena. 

– Käytännössä TES- ja pääluottamusmiesjärjestelmän pirstaloiminen johtaa siihen, että yhteisiä työehtosopimuksia noudattavat työnantajat joutuisivat epäedulliseen kilpailuasetelmaan niiden kanssa, jotka viisveisaavat yhteisistä sopimuksista. On todella vaikea ymmärtää, miten tämä palvelee Suomen yhteistä etua, Malm kommentoi.

Malm muistuttaa, että paikallista sopimista tapahtuu työpaikoilla jo tälläkin hetkellä päivittäin. 

– Jos paikallinen sopiminen ei jatkossa perustuisikaan työehtosopimuksen asettamaan minimiin, olisi uudenlainen paikallisen sopimisen malli todellisuudessa vain työnantajan direktio-oikeuden eli työnjohto-oikeuden lisäämistä. Se ei ole sopimista, vaan sanelua, Malm korostaa.

Malm aavistelee, että syksyllä alkavista sopimuskierroksista tulee raskaat.

– Ei tarvitse olla ennustaja, kun alkaa veikkaamaan syksyllä alkavan sopimuskierroksen ilmapiiriä. Lisäksi tulevaisuus näyttää ammattiin valmistuvien osalta nyt todella epävarmalta. Ensimmäistä työpaikkaa hakevien tulee jatkossa pystyä neuvottelemaan omat palkkansa, lomansa, työaikansa, sairauskassansa ja monet muut asiat. Tätähän se ”paikallinen räätälöinti” käytännön tasolla työntekijälle tarkoittaa, Malm päättää.