EKOLOGISESTI KESTÄVÄ TULEVAISUUS ON (IHMISKUNNAN AINOA) MAHDOLLISUUS, EI UHKA

Ilmastonmuutoksen ja luontokadon vastaisista toimista puhutaan usein välttämättömänä pahana. Välttämättömiä ne toki ovat, mutta loppujen lopuksi välttämätön hyvä! Ekologisesti kestävä tulevaisuus on puhtaampi, terveellisempi ja parempi jokaiselle lajille maapallolla.

Siirtymävaiheessa on toki haasteensa, joita en tarkoita vähätellä. Polttoaineiden ja sähkön hinnannousut ovat vaikeuttaneet monen kodin ja yrityksen arkea. Sosiaalisesti oikeudenmukainen siirtymä tarkoittaa sitä, että ihmisiä ja yrityksiä tuetaan juuri tämän kaltaisissa haasteissa. Marinin hallitus esimerkiksi tukee öljylämmityksestä luopumista ja korotti juuri työmatkavähennystä polttoaineiden hinnannousun kompensoimiseksi.

Ongelmat eivät kuitenkaan johdu ilmastonmuutoksen vastaisista toimista, vaan päinvastoin nykyisestä riippuvuudestamme fossiilisiin polttoaineisiin. Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Esa Vakkilainen kertoo, että halpa öljy on jo loppunut maailmasta. Uusia esiintymiä löytyy enää vain arktisilta alueilta ja meristä, ja niiden poraaminen on erittäin kallista ja vaarallista.

Vakkilaisen mukaan öljy ei siis varsinaisesti tule loppumaan, kuten kaikki muistamme koulussa kerrottaneen, mutta siitä tulee väistämättä liian kallista käytettäväksi. Muutos on jo ovellamme, kuten viimeaikainen energiakriisi osoittaa. Suomi voi siis joko takertua menneeseen ja jäädä paitsi huomisen kilpailukyvystä, tai ottaa uudet energiat ja teknologiat haltuun edelläkävijänä varmistaen samalla suomalaisten hyvinvoinnin jatkossa, kun vienti vetää ja puhdas teollisuus kukoistaa.

Tämä on myös huoltovarmuus- ja energiaomavaraisuuskysymys: sitomalla itsemme fossiilisiin polttoaineisiin sidomme itsemme öljyntuottajavaltioihin, pääasiassa Venäjään. Vieläkö se on jonkun mielestä hyvä idea? Päästöttömiin ratkaisuihin, kuten tuuli- ja aurinkovoimaan, energian varastointiin ja kierrättämiseen sekä P2X-teknologioihin panostaminen on panostus myös huoltovarmuuteemme.

Huomisesta tai tulevaisuudesta puhuminen on siinä mielessä harhaanjohtavaa, että asiakkaat vaativat jo nyt kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja. Suomalaisessa teollisuudessa tämä on ymmärretty. Suomen tehtailla vieraillaankin ympäri maailman ottamassa mallia uusista puhtaista ratkaisuista kuten SSAB:n fossiilivapaasta teräksestä.

En voi myöskään olla mainitsematta oman maakuntamme ylpeyttä, LUT:ia. LUT on tutkinut muun muassa synteettisiä polttoaineita todeten, että polttoaineen tuotantoon tarvittava teknologia on kypsä teolliseen kokoluokkaan. Synteettinen metanoli on mahdollisuus Suomen liikenteen ja koko teollisen tuotannon vapauttamiseen fossiilisten energialähteiden käytöstä.

Suoraan sanoen ihmettelen, jos hallitus median spekulaatioiden mukaisesti kaatuu ilmastopäätöksiin. Meillä ei ole tässä kuin voitettavaa. Ekologisesti kestävä tulevaisuus on mahdollisuus, ei uhka. Ja ihmiskunnan ainoa sellainen.

Kommentit

Jätä kommentti