Eläimen hyvinvointi menee aina suorituksen edelle – stop eläinrääkkäykselle!

Tokion olympialaisten virittämä keskustelu eläinten oikeuksista jatkuu – ja hyvä niin. Eläinrääkkäykselle ei ole sijaa urheilussa, ei missään.

Eläimen kanssa työskennellessä, harrastettaessa ja kilpaillessa on eläimen hyvinvointi laitettava aina suorituksen edelle.

Nyt julkisuuteen on noussut hevosoppilaitoksessa tapahtuneet hevosten pahoinpitelyt. Väkivallalla ei korjata mitään eikä ketään. Ei eläimiä, ei ihmisiä. Vaikeasti ajettava tai ratsastettava hevonen ei parane suusta repimällä, kovaa kuolainta käyttäen tai kannuksilla potkimalla.

Hiljattain hevosmaailman somevaikuttaja Katariina Alongi aloitti tekemään podcast-ohjelmaa Hevonen, opettajani. Katariina alkoi ohjelmassaan puhua hevosiin kohdistustavasta väkivallasta. Siinä myös itse huomasi kuinka syvällä toimintatavat eläinten pahoinpitelystä joissain paikoissa on. Samaa viestiä tuli myös aikanaan koirapiireistä. Vaikeista asioista on voitava puhua, koska muuten ne eivät muutu.

Nyt alkanut kampanja Hevosväkivallankumous on jo tuottanut tulosta. Ihmiset ovat rohkaistuneet kertomaan kokemuksistaan. Hevonen ei ole urheiluväline. Vaikka hevoset eivät juuri äänellä kommunikoikaan, ne kommunikoivat koko ajan muin tavoin ja sen huomaaminen on aitoa kumppanuutta sekä hevosmiestaitoa. Hevosen kanssa voi siis keskustella, vaikka se tapahtuukin kehon ja käytöksen kautta.

Hevosten hyvinvointi on omistajan ja talliyrittäjän etu. Lajityypillinen käyttäytyminen kuten laiduntaminen ja laumassa oleminen ovat hevoselle tärkeitä. Aivan kuten koira, on hevonenkin laumaeläin. Mutta lauman johtajuutta ei oteta väkivallalla ja painostuksella. Johtajuus on luottamuksen liitto ja 500 kiloa painava eläin varmasti ottaa ihmisen laumansa jäseneksi aivan kuten koira, jos ihminen luottamuksen ansaitsee.

Eläinten hyvinvointilaki tunnistaa eläimen itseisarvon sekä lajityypillisen käyttäytymisen mahdollistamisen niin tuotanto- kuin lemmikkieläimille. Eläinten lajityypillinen käyttäytyminen on tärkeää, jotta eläin voi palautua muun muassa suorituksista. Eläinten hyvinvoinnin kannalta on tiedostettava tarve laumaan, tilaan liikkua ja aikaan nollata eloa. Ja joskus eläin tarvitsee vapaata myös ihmisestä.

Kommentit

Jätä kommentti