Eläin ei ole urheiluväline

Tokion olympialaisesti päättyivät, mutta niiden virittämä keskustelu eläinten oikeuksista jatkuu – ja hyvä niin. Eläinrääkkäykselle ei ole sijaa urheilussa, ei missään.

Keskustelua käydään nyt sen vuoksi, että saksalainen viisiottelija Annika Schleu löi ratsastamaansa hevosta raipalla useita kertoja. Schleun valmentaja Kim Raisner kehotti häntä toimimaan näin ja löi myös itse hevosta nyrkillä. Raisner suljettiin olympialaisista tapauksen jälkeen, mutta tuomariston olisi pitänyt puuttua tilanteeseen jo paljon aikaisemmin. Koko lajia on syytä uudistaa.

On hullua, että urheilija hyppää vieraan eläimen kyytiin vaivaisen 20 minuutin tutustumisen jälkeen ja alkaa käskyttämään sitä samoin kuin moottoripyörää tai autoa. Minäkään en voi hypätä 20 minuutin kokeilun jälkeen ajamaan formulaa, mutta niin tehdessäni satuttaisin kuitenkin vain itseäni, jos kilpailisin tyhjällä radalla kuten viisiottelussa. On toivottavasti kaikille sanomattakin selvää, että elävän olennon kanssa toimiminen on eri asia. Kyse on harrastuskumppanista, eikä urheiluvälineestä.

120cm korkeat esteet eivät ole helppo homma edes esteratsastukseen vihkiytyneelle. Viisiottelussa, jossa kilpailijoiden ratsastustaidot vaihtelevat huomattavasti, ne voivat olla sekä kilpailijalle että eläimelle jopa vaaralliset. Iso epäkohta on myös se, että suoritusta saa hevosen kaatumisen jälkeen jatkaa ilman, että hevosen tai ratsastajan kuntoa tarkistetaan. Eläimen kanssa työskennellessä, harrastettaessa ja kilpaillessa on eläimen hyvinvointi aina laitettava suorituksen edelle.

Jos halutaan, että viisiottelu on jatkossa ajankohtainen ja kunnioitettava laji, on siinä otettava huomioon kansainvälisen lajiliiton FEI:n säännöt. Hevonen ei voi olla urheilijan väline tai kulkuneuvo, vaan sitä on kohdeltava samoin kuin muissa ratsastuskilpailuissa – joukkuetoverina. Toivon Suomen lajiliitolle menestystä kansainvälisiin pöytiin, kun avauksia asian eteen tehdään. Suomi voi olla tässäkin asiassa edelläkävijä!

Kommentit

Jätä kommentti