Eläköön pohjoismainen puolustusyhteistyö

YLE uutisoi eilen, että kansainvälinen puolustus- ja teknologiayhtiö Patria on allekirjoittanut Ruotsin puolustusvoimien materiaalilaitoksen (FMV) kanssa sopimuksen 321:n kuusipyöräisen panssaroidun ajoneuvon ostamisesta Suomesta. Sopimuksen arvo on noin 470 miljoonaa euroa. Patria kertoo tiedotteessaan, että se on yksi yhtiön suurimmista koskaan Ruotsissa. Nämä tilatut ajoneuvot toimitetaan Ruotsiin vuoteen 2030 mennessä.

Patrian tiedotteen mukaan uusinta teknologiaa sisältävä miehistönkuljetusajoneuvo on modulaarinen. Se voidaan muunnella monenlaisiin eri tarkoituksiin. Joukkojenkuljetuksen lisäksi sitä käytetään komento- ja valvontatehtäviin sekä ambulanssina Ruotsissa.  

Uudella sopimuksella on iso merkitys Patrian Hämeenlinnan tuotantoyksikölle, sillä töitä riittää jopa niin paljon, että uusia työpaikkoja saattaa syntyä nopeallakin aikataululla. Toivon, että tämä on vain alku isommalle puolustusteollisuuden pohjoismaiselle yhteistyölle ja kasvulle, sillä osaamista meillä riittää, eikä pelkästään Hämeessä.

Tämä uutinen vahvistaa näkemystäni siitä, että puolustusteollisuuteen Suomessa kannattaa investoida ja kehittää sitä vahvasti. Nykyinen osaaminen ja sen kasvattaminen ovat nyt avainasemassa. Koulutusjärjestelmässämme ja oppilaitoksissamme tulee hyvin nopeasti huomioida myös puolustusteollisuuden osaamistarpeet. Tarvitsemme jatkossa niin suunnittelupöytien, tuotannon kuin kokoonpanonkin osaajia entistä enemmän. Jatkossa myös varaosatuotannosta ja huollosta pitää huolehtia niin, että se pysyy Suomessa ja kun tarvitaan monenlaisia osaajia, on koulutuksen järjestäjien yhteistyö, jopa keskittäminen sekä vahva työelämälähtöisyys erityisen tärkeää.

Tämä maa tarvitsee työpaikkoja ja talouskasvua. Tässä oiva esimerkki pohjoismaisesta yhteistyöstä, jolla niitä saavutetaan. Toivottavasti tämä ratkaisu leviää koko Euroopan alueelle, jotta saamme kasvatettua puolustusteollisuuden omavaraisuutta Euroopassa.

Niina  

Kommentit

Jätä kommentti