Näinä päivinä toivotamme ystäville, tutuille ja työtovereille hyvää uutta vuotta. Valitettavasti tämä toivotus kalskahtaa nyt kovin ontolle tilanteessa, jossa Orpo-Purran hallitus marssittaa eduskunnan päätettäväksi toinen toistaan karmeampia heikennyksiä ja leikkauksia. Näiden seurauksena yksittäisen perheen käytettävissä olevat varat kuukausitasolla saattavat pudota jopa 300-400 euroa. Toki uudistuksissa on myös voittajia; esimerkiksi valtiovarainministeri Purran tuloluokassa vuotuiset tulot kasvavat noin 2 200 euroa. Tässä tilanteessa uusi vuosi uhkaakin olevan entistä huonompi sadoilletuhansille työntekijöille, työttömille ja opiskelijoille.
On päivän selvää, että ammattiyhdistysliike vastustaa talouden tasapainottamista pienituloisten selkänahkaa nylkemällä. Palkansaajaliike on valmis neuvottelemaan uudistuksista, joissa taloutta tervehdytetään oikeudenmukaisuutta, ei eriarvoisuutta, lisäämällä. Mutta uudistus, jossa ammattihitsari voidaan määrätä marjankeruuseen kolmen euron tuntipalkalla, koska työnantaja ei ole onnistunut neuvottelemaan hitsattavaa, ei meille sovi.
Hallitus ei halua neuvotella kuten eivät Etelärannan työnantajatkaan. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies totesi, ”nyt ei neuvotella, nyt toteutetaan hallitusohjelmaa”. Ja jotta heidän ei tarvitsisi neuvotella jatkossakaan, on hallituksen ja työnantajien tavoite lamauttaa neuvotteluyhteiskunta lopullisesti.
Hallitus on omilla toimillaan ja työnantajia miellyttääkseen tehnyt itsestään työmarkkinaosapuolen, joka edustaa perinteisen kolmikantaneuvottelun kahta kulmaa eli valtiovaltaa ja työnantajia. Työnantajien ei tässä tilanteessa kannata osallistua neuvotteluihin, joten tämän Orpo-Purra-Häkämies triangelin soittoa odotetaan palkansaajien nyt seuraavan kuin pässi narussa teuraalle. Jotta tuo talutus onnistuisi kolmikon mielestä mahdollisimman nöyrästi, haluaa maan hallitus rajoittaa palkansaajien perustuslaillisia oikeuksia, mm. ilmaista mielipiteensä työnseisauksilla.
Oikeusvaltiossa ei näin toimita. Se, mikä on mahdollista esimerkiksi Unkarissa, Venäjällä tai Turkissa ei saa tulla mahdolliseksi Suomessa. Palkansaajaliike ja SDP sen osana puolustaa oikeusvaltioperiaatetta, jossa työntekijöillä on oikeus puolustaa asemaansa perustuslain suomin keinoin.
Me emme kannata työttömyysturvan leikkaamista, lakko-oikeuden rajoittamista, aikuiskoulutustuen heikentämistä tai lakkauttamista emmekä irtisanomisen helpottamista. Emme suostu maan hallituksen saneluratkaisuihin vaan haluamme olla aktiivinen osapuoli oikeudenmukaisten ratkaisujen löytämiseksi. Ensisijaisesti neuvottelemalla hallituksen ja työnantajien kanssa, mutta tarvittaessa myös osoittamalla mieltä, mikäli meitä ei neuvottelijaksi hyväksytä.
Vastuu edessä olevista työmarkkinalevottomuuksista on Orpo-Purran hallituksella, joka aloitti sanelun, työntekijöiden oikeuksien murtamisen ja AY-liikkeen nimittelyn. Tuo polku ei johda mihinkään, vaan nyt hallituksen on katsottava peiliin, lopetettava sanelu ja nyrkin hakkaaminen pöytään, istuttava alas ja neuvoteltava asioista aidosti.
Niina Malm
Kommentit