Rajavartioston, Raja- ja merivartiokoulun ja koko Immolan varuskunnan merkitys Suomen turvallisuudelle on kasvanut jatkuvasti. Nyt Immola on geo- ja turvallisuuspoliittisesti merkittävämpi kuin pitkään aikaan. Venäjän helmikuussa 2022 aloittaman hyökkäyssodan vuoksi Suomenkin rajaturvallisuuteen on panostettu etenevissä määrin. Imatralaisille ja eteläkarjalaisille Immolalla on myös suuri henkinen merkitys – Immola on osa paikallisidentiteettiä.
Immolassa koulutetaan Suomelle erikoisosaajia. Esimerkiksi erikoisrajajääkärien koulutus tukee yhtä merkittävää Suomen turvallisuuspolitiikan painopistettä, eli rajaosaamista niin maalla kuin merellä. Suomen puolustuksen kannalta Immola, sen fasiliteetit sekä tarjoama koulutus ovat nyt merkittäviä – ei pelkästään Suomelle vaan myös puolustusliitto Natolle. Nato-yhteensopivuus ja -jäsenyys tuo vielä enemmän mahdollisuuksia kansainväliseen yhteistyöhön ja osaamisen kehittämiseen. Lisäksi Immolan ja sen lähialueiden fasiliteetteja käyttävät koulutus- ja testaustarjoitukseen myös monet muut ei-sotilaalliset tahot kuten viranomaiset. Onpa alueella myös kansalaisten harrastustoimintaakin. Immolan käyttöpotentiaali on hyödynnetty esimerkillisesti.
Ei ole kieltämistä Immolan kulttuurihistoriallisella merkitykselläkään. Immola on ainut Suomen puolella säilynyt sota-asema, sillä muut jäivät rajan taa. Toisen maailmansodan aikana lentokenttä toimi Suomen ilmavoimien tukikohtana. Varuskunnan Funkkiskuja muistuttaa edelleen menneestä ajasta, vaikka varuskunta tarjoaakin nykyaikaiset harjoitusfasiliteetit. Immolan merkitys on kuitenkin vuosikymmenten kuluessa pysynyt aina samana: Suomen turvallisuuden takaaminen.
Immolan alueella toimivassa Rajamuseossa voi tutustua sota- ja armeijahistoriaan. On hienoa, että museo tarjoaa mahdollisuuden perehtyä rajavartioston ja rajalla taistelleiden sotilaiden elämään sekä sodan että rauhan aikana. Ensi vuoden alussa Rajamuseossa avautuu uusi näyttely. Olen itse saanut tutustua sekä Rajamuseoon että Rajakoulun uusiin, kunnostettuihin tiloihin. On hienoa, että varuskunnan tilat saatiin peruskorjattua ja koulutuksen tulevaisuus Imatralla turvattua.
Vielä vuosituhannen alussa varusmieskoulutuksen lopettaminen oli vakavasti harkinnassa – niin vakavasti, että silloinen rajavartiolaitoksen päällikkö antoi käskyn aloittaa suunnittelun varusmieskoulutuksen lopettamiseksi Immolassa ja Ivalossa. Onneksi tällaiset puheet eivät ole enää ollenkaan ajankohtaisia.
Kun asiaa peilaa nykyiseen maailmantilanteeseen, olisi koulutuksen lakkauttaminen ollut lyhytnäköinen päätös. Rajakoulutuksen järjestäminen kirjaimellisesti rajalla palvelee Suomen turvallisuusympäristöä varmasti parhaalla mahdollisella tavalla. Enää ei kannata edes mainita Immolan lakkauttamista.
Jo ennen toista maailmansotaa käyttöön vihitty Immolan lentokenttä on perinteikäs ja arvostettu varuskunta sekä koulutuslaitos. Rajakoulu tunnetaan ympäri Suomea. Sen häviäminen ei olisi menetys vain Imatralle ja Etelä-Karjalalle, vaan koko Suomelle. Samalla häviäisivät pitkät perinteet ja painava historia. Immolan henkistä merkitystä ei voi aliarvioida. Immola muistuttaa siitä, että itsenäisyyttä ei saa koskaan ottaa itsestäänselvyytenä ja turvallisuuden eteen on tehtävä aktiivisesti töitä.
Kommentit