Kissat ansaitsevat kissanpäivänsä

Eduskunnassa on tänään käsittelyssä kansalaisaloite Kissakriisi hallintaan – kissojen tunnistusmerkinnän ja leikkauttamisen puolesta. Aloitteessa vaaditaan, että kissojen hallitsematon lisäännyttäminen tulee säätää lainvastaiseksi ja kissojen tunnusmerkintä ja rekisteröinti tulee säätää pakolliseksi. Haluan kiittää aloitteen tekijöitä ja allekirjoittajia tärkeän asian esiin nostamisesta ja edistämisestä. Kiitokset myös kaikille vapaaehtoisille, jotka työskentelevät hylättyjen kissojen auttamiseksi.

Kissakriisi johtuu siitä, että kissa on Suomen kaltoinkohdelluin ja aliarvostetuin lemmikkieläin. Joka vuosi Suomessa hylätään vähintään 20 000 kissaa. Luonnossa elävien villiintyneiden kissojen määrää on kuitenkin mahdotonta arvioida, joten totuus hylätyistä kissoista on todennäköisesti vielä arvioitakin karmeampi.

Villikissapopulaatio saa yleensä alkunsa leikkaamattomista lemmikkikissoista. Populaatioita tavataan niin maaseudun pihapiireissä kuin kerrostaloasunnoissakin. Suomessa on esiintynyt myös ilmiö, että kesämökkiläiset ottavat niin sanotun kesäkissan, jonka syksyn tullen hylkäävät. Kesäkissoja ei kuitenkaan ole olemassakaan – kotikissa ei kuulu luontoon. Siellä se on suomalaiselle luonnolle haitallinen vieraslaji, jollei se itse kuole nälkään tai kylmyyteen. Kotikissa kuuluu rakastavaan kotiin, jossa siitä pidetään huolta vuoden jokaisena päivänä.

Valmisteilla oleva eläinten hyvinvointilaki sekä eduskunnan käsittelyssä oleva hallituksen esitys eläinten tunnistamisesta ja rekisteröinnistä vastaavat hyvin kansalaisaloitteen vaatimuksiin. Ensimmäisen vaatimuksen mukainen säännös sisältyy lakiluonnokseen uudesta eläinten hyvinvointilaista ja toinen jo annettuun hallituksen esitykseen, joka on tällä hetkellä maa- ja metsätalousvaliokunnan käsittelyssä. Kissojen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti on sen mukaan tarkoitus säätää pakolliseksi vuoden 2026 alusta lähtien. Kissat ansaitsevat kissanpäivänsä.

Kommentit

Jätä kommentti