Kolmas keskustelu korjausmiehen kanssa

Törmäsin taas korjausmieheen Prisman parkkihallissa. Peruskuulumisten jälkeen hän kysyi olisiko hetki aikaa parille kysymykselle. Heitin ostoskassit auton takakonttiin ja totesin että anna tulla, siule on aina aikaa.

Korjausmiehelle oli jäänyt jotenkin epäselväksi hallituksen kehysriihestä pari juttua koulusäästöihin liittyen. Korjausmiehen tytär on ensimmäisen vuoden 17 vuotias lukiolainen ja jos hän oli ymmärtänyt oikein, niin koulu tai siis kunta maksaa tytön oppikirjat, tietokoneen ja muut tarvittavat vermeet sen vuoden loppuun, kun tytär täyttää 18 vuotta. Sen jälkeen pitää maksaa kaikki itse. Onko se näin, kysyi korjausmies ? No näinhän se on, jos Orpo-Purran hallituksen esitystä on uskominen. Myös koulumatkatuki loppuu samaan aikaan. Niin ja se yleinen asumistuki muuttuu asumislisäksi jos asuu jo omillaan eli asumistuki tippuu reilusti.

Ylioppilaskirjoituksetkin tulisivat osittain maksullisiksi. Jos kirjoittaa useamman aineen kuin viisi ainetta, ylimääräisistä on maksettava, olitpa minkä ikäinen tahansa.  Jos kirjoittaa 18 vuotta täytettyään, niin maksat kaikista aineista, pahimmillaan satoja euroja. Onko tässä mitään järkeä totesi korjausmies. Harva ylioppilaaksi kirjoittava on alle 18 vuotias, vaikka suorittaisi lukion kuinka tiukassa aikataulussa tahansa. Ja mitä sitten, jos nuori sairastuu tai haluaa mennä vaihto-oppilaaksi, siitäkin rangaistaan.  Kyllä koulutuksen pitää joustaa, sillä koskaan ei tiedä mitä elämä tuo tullessaan. Aina pitäisi olla mahdollisuus korottaa numeroitaan ja mennä elämässä eteenpäin totesimme yhdestä suusta.

Toisille opinpolku voi olla takkuisempi, mutta sekin on parempi, kun ei opinpolkua ollenkaan totesin korjausmiehelle. Johon hän vastasi, että minusta tämä hallituksen ratkaisu tunkee nuoret tosi ahtaaseen ja ehdottomaan pakkorakoon, jossa monelle voi käydä huonosti, kun mitään joustoja ei voi soveltaa. Toivottavasti kunnat ei suostu toteuttamaan näitä päätöksiä päätti korjausmies keskustelumme. Samaa toivon minäkin ja useassa kunnassa demarit ovat olleetkin aloitteellisia siinä, ettei kaikkia hallituksen esityksiä laitettaisi toimeksi. Nyt tarvitaan julkista keskustelua ja painetta, ettei meidän nuoriamme aseteta näin epätasa-arvoiseen tilanteeseen. Korjausmies päätti soittaa muutaman puhelun, kannustin häntä siihen. Toivoteltiin hyvät illat ja lähdettiin kotiin. Asia ei varmasti jää tähän.

Niina

Ps. Jotta totuus ei unohtuisi, niin nämä ratkaisut koskee myös amiksia ja niiden opiskelijoita.

Kommentit

Jätä kommentti