Luottamusta politiikkaan on helpompi rikkoa kuin korjata

Viime viikkojen keskustelu EU:n elpymisvälineestä oli erikoinen näytelmä. Tunteet olivat pinnalla, puolin ja toisin. En ole koskaan aiemmin kokenut politiikassa mitään niin repivää. Eduskunnan yhteiset säännötkin heitettiin yhden puolueen toimesta ikkunasta ulos, mikä on ennenkuulumatonta.  

Ymmärrän täysin, että uusi tilanne huolestuttaa. Koskaan aiemmin emme ole joutuneet EU:ssa vastaavan tilanteen eteen. Siksi on tärkeää, että päätöksenteossa faktat tuodaan esille ja niistä puhutaan avoimesti. Vain avoimuudella pystymme perustelemaan päätöksiä. Avoimuutta ja totuutta ei kuitenkaan edistä se, että demokratiaa ja eduskunnan toimintakykyä uhataan, tai se, että väärää tietoa levitetään.

Olen kovin pettynyt siihen, millä tavoin EU-keskustelua johdateltiin täysin asiaan kuulumattomiin ulottuvuuksiin. Eduskunnassa ei todellakaan päätetty Suomen itsenäisyydestä luopumisesta, vaikka jotkut tahot ovat niin virheellisesti antaneet ymmärtää. Päätös koski kertaluonteista rahoituspakettia, jolla elvytetään Euroopan markkina-aluetta, johon myös Suomi kuuluu. Viennistämme lähes 60 % suuntautuu Eurooppaan. Se on kiistaton fakta, josta ei pääse yli eikä ympäri. Jos Euroopan talous ei elvy, niin silloin siitä kärsii myös Suomi. Tätä tuskin kukaan todella toivoo. Suomi on edelleen itsenäinen valtio, joka toimii osana Euroopan unionia omasta tahdostaan.

Lisäksi demokraattista päätöksentekoprosessia pitkitettiin yhdessä sovittuja sääntöjä venyttämällä ja likaisella pelillä. Uskon, että ne haavat näkyvät politiikassa vielä pitkään. Suomen kaltaisessa monipuoluejärjestelmässä se ei ole ollenkaan maan edun mukaista. Toisten kunnioittaminen on kaiken A ja O, ja se varmistaa politiikan jatkuvuuden ja vakauden yli hallituskausien. Kaikkien kanssa on kyettävä yhteistyöhön ja joskus ne omatkin tappiot on kunniakkaasti pystyttävä nielemään. Myös eri mieltä oleminen on oma taitonsa. Ei riitä, että asioita vastustetaan vain vastustamisen vuoksi, vaan niihin on esitettävä uskottavia vaihtoehtoja. Uskottavia vaihtoehtoja ei yksikään päätöstä vastustava taho esittänyt.

Puolueilla on iso vastuu siinä, minkälaiselta suomalaisen politiikan toimintakulttuuri tulevaisuudessa näyttää. Toivon, että päättäjiltä löytyy nyt viisautta katsoa itseään peiliin ja miettiä vakavasti omaa toimintaansa, ennen kuin on liian myöhäistä. Luottamusta politiikkaan on nimittäin helpompi rikkoa kuin korjata.

Kommentit

Jätä kommentti