Muukalainen, jota kukaan ei toivo rinnalleen

Sunnuntaina 4.2. vietetään kansallista syöpäpäivää. Minulla henkilökohtaisesti olisi aiheesta aika paljon kerrottavaa, mutta ajattelin kirjoittaa tästä ikävästä muukalaisesta nyt vähän toisenlaisesta näkövinkkelistä. Muukalaisesta, joka saattaa tulla siihen rinnalle kulkemaan hyvinkin yllättäen. Vuosittain tämän epätoivotun tyypin kohtaa ja yhteistä matkaa kulkee n. 36 000 suomalaista. Tämä muukalainen aiheuttaa n.13 000:lle kanssakulkijalleen kuoleman vuosittain. Onneksi suurin osa paranee ja selviytyy rankasta matkasta hyvän hoidon ansiosta.

Syöpä on inhimillisesti ja kansantaloudellisesti raskas sairaus. Se aiheuttaa kuoleman lisäksi, menetettyjä työvuosia ja inhimillistä kärsimystä. Kansantalouden näkökulmasta syövänhoidon kustannukset olivat noin 1,4 miljardia euroa vuonna 2021. Kasvua edellisestä vuodesta oli 6 %. Tutkimusten mukaan kustannukset tulevat yhä nousemaan.

Syöpä ja sen hoito ovat kehittyneet valtavin harppauksin viime vuosikymmenien aikana, silti tulevaisuuden näkymät sairastuneiden määrässä eivät näytä hyviltä. On ennustettu, että syöpään sairastuneiden määrä tulee kymmenessä vuodessa kasvamaan jopa 30%. Osa tästä johtuu väestön ikääntymisestä, mutta suurin haaste meille silti on elintapamme, enkä tarkoita tässä pelkästään yksittäisen ihmisen elintapoja, vaan myös maapallon tilaa osana kokonaisuutta.

Mitä voisimme tehdä jotta voisimme välttää tuon ikävän tyypin ? Uskon että omilla valinnoillamme voimme vaikuttaa ainakin vähän. Poimin tähän tärkeimmät, joihin voimme vaikuttaa, niin yksilöinä kuin yhteiskuntanakin.

Tupakka on merkittävin syövän aiheuttaja Suomessa; se aiheuttaa jopa kolmanneksen syövistä. Tupakoinnin ja alkoholin yhteiskäyttö moninkertaistaa syöpäriskin verrattuna tilanteeseen, jossa vain tupakoi tai vain käyttää alkoholia. Alkoholi usein myös lisää tupakoinnin määrää. Tupakkaa ja runsaasti alkoholia käyttävien ihmisten syöpäriski on kymmen- tai jopa satakertainen verrattuna päihteettömiin. Suomalaisella yhteiskunnalla ei siis ole inhimillisesti eikä taloudellisesti varaa kasvattaa syöpämäärää lisäämällä tupakkatuotteiden ja alkoholin saatavuutta, vaikka osa politikoista ja puolueista haluaisivatkin laajentaa  esimerkiksi alkoholin saatavuutta. Syöpä ei valikoi alkoholin laatua, vaan määriä ja käyttökertoja, joten viinit ruokakaupoissa on aivan yhtä suuri riski kuin konjakki Alkossa.

Uusi ja iso uhka ovat erilaiset tupakkatuotteet, nuuskat, sähkötupakat ja nikotiinivalmisteet, jotka ovat saaneet lisääntyvää suosiota erityisesti nuorten, jopa lasten keskuudessa. Tätä on pakko rajoittaa jatkossa enemmän ja ennaltaehkäisevään terveydenedistämiseen on panostettava laajalla ammattirintamalla.

Uhkista ja haasteista huolimatta tämän muukalaisen kanssa voi elää, jos se kohdalle sattuu, eihän siinä ole vaihtoehtoja. On vaan luotettava siihen, että tiet erkanevat jossakin vaiheessa ja tulee aika, kun voi sanoa heippa ja jatkaa omaa matkaa.

Voimia kaikille teille, jotka tiedätte mitä tarkoitan.

Niina

Kommentit

Jätä kommentti