Nuorten tukeminen kriisien keskellä

Mielipidekirjoitus jonka on kirjoittanut Aarne Neuvonen, työelämään tutustuja, joka on tällä viikolla kanssani eduskunnassa.

Hallituksen leikkaukset nuoriso- ja perhepalveluista ovat heikentäneet monien nuorten mahdollisuuksia saada apua ajoissa. Syrjäytyminen, päihteet ja parisuhdeväkivalta lisäävät riskiä ajautua rikollisuuteen, mutta kokonaisvaltaisella tuella voidaan muuttaa suunta. Panostamalla nuorten hyvinvointiin ja ennaltaehkäiseviin toimiin voimme rakentaa turvallisemman ja toiveikkaamman tulevaisuuden.

Nuorisorikollisuuden ehkäisyyn tarvitaan monia toimenpiteitä, nuorten tukemista ja perheiden auttamista. Kuitenkin Petteri Orpon hallituksen leikkaukset ovat heikentäneet näitä kriittisiä toimia. Syrjäytyminen on yksi keskeinen tekijä nuorten rikollisuuden taustalla. Monet rikoksiin syyllistyneet nuoret ovat jääneet yhteiskunnan ulkopuolelle ja kamppailevat ongelmien kanssa koulussa tai kotona. Hallituksen leikkaukset sosiaali- ja nuorisopalveluista ovat vähentäneet merkittävästi nuorille tarjottavaa tukea. Esimerkiksi mielenterveys- ja päihdepalveluita on karsittu, mikä vaikeuttaa nuorten ongelmien varhaista tunnistamista ja hoitamista.

Päihteiden käyttö on keskeinen rikollisuuden lisääjä. Huumeet ja alkoholi heikentävät harkintakykyä ja lisäävät impulsiivisuutta, mikä altistaa rikollisuudelle. Hallituksen leikkaukset päihdehuollon resursseihin ovat vähentäneet nuorten pääsyä tarvittaviin päihdepalveluihin, joilla voidaan estää heitä ajautumasta mm. rikollisuuteen.

Perheillä on tärkeä rooli nuorten tukemisessa. Monilla rikoksiin ajautuvilla nuorilla voi olla ongelmia kotona, kuten vanhempien päihteiden käyttöä ja välinpitämättömyyttä nuoren arjesta. Hallituksen leikkaukset perhesosiaalipalveluista ovat vähentäneet tukea perheille, jotka kamppailevat näiden ongelmien kanssa. Tämä voi heikentää kodin tarjoamaa tukea ja turvallisuutta, mikä lisää nuorten riskiä syrjäytyä ja ajautua rikollisuuteen.

Parisuhdeväkivalta on ilmiö, joka koskettaa yhä useampia nuoria. Monet nuoret elävät suhteissa, joissa väkivalta ja manipulointi ovat arkipäivää. Tämä väkivalta voi olla fyysistä, henkistä tai taloudellista. Leikkaukset nuorisotyöhön ja perheneuvontapalveluihin vaikeuttavat entisestään näiden tilanteiden tunnistamista ja niihin puuttumista ajoissa. Ilman oikea-aikaista tukea nuoret voivat jäädä yksin ongelmiensa kanssa, mikä pahimmillaan voi johtaa vakavaan syrjäytymiseen ja väkivallan kierteeseen.

Nuorisotukipalveluiden, kuten yksilö- ja ryhmäkeskustelujen, väheneminen heikentää nuorten mahdollisuuksia saada tarvittavaa apua. Samoin matalan kynnyksen- ja maksuttomien harrastusmahdollisuuksien väheneminen heikentää nuorten mahdollisuuksia löytää mielekästä tekemistä ja positiivisia sosiaalisia kontakteja, mikä voi lisätä riskiä ajautua vääriin piireihin.

Yhteenvetona, Orpon hallituksen leikkaukset sosiaali-, nuorisopalvelu- ja koulutusbudjeteista ovat heikentäneet nuorten arkielämää. Nuorisorikollisuuden ja parisuhdeväkivallan ehkäisy vaatii riittävää resursointia ja kokonaisvaltaista lähestymistapaa, joka tarjoaa nuorille, perheille ja kouluille tarvittavat välineet ja tuen ongelmien ratkaisuun. 

Aarne Neuvonen, 9lk TET-harjoittelija, Eduskunta/ SDP                                                                            

Kommentit

Jätä kommentti