Ollos huoleton, poikas valveil’ ollut on – Suomi on edelleen suluttamisen suurvalta

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut keskustelun jalkaväkimiinoista käymään taas kuumana meillä Suomessa. Asiasta on tehty myös kansalaisaloite, joka keräsi vaadittavat 50 000 allekirjoitusta. Aloitteessa vaaditaan Suomen irtautumista Ottawan sopimuksesta ja jalkaväkimiinojen käytön, varastoinnin, tuotannon ja siirron sallimista.

Kansalaiskeskustelun aktiivisuus kertoo siitä, että suomalaiset ovat maanpuolustuksellisesti valveutunutta kansaa. Se on meidän onnemme ja turvamme.

Jalkaväkimiinoille Suomella ei kuitenkaan ole tarvetta. Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen kertoi 239. maanpuolustuskurssin avajaisissa pitämässään puheessa, että Ottawan sopimuksesta irtautuminen ja jalkaväkimiinojen palauttaminen ei ole Suomen puolustuksen kannalta tarpeen.

Ottawan sopimuksen ovat allekirjoittaneet kaikki Euroopan maat yhtä lukuun ottamatta – Venäjää. Jalkaväkimiinoista haluttiin eroon niiden siviileille aiheuttaman kärsimyksen vuoksi. Venäjän tukemien kapinallisten miinat ovat tappaneet siviilejä Itä-Ukrainassa jo kahdeksan vuotta kestäneessä aseellisessa konfliktissa. Sopimusta puolestaan vastustettiin miinojen kustannustehokkuuden ja pelotevaikutuksen vuoksi.

Suomi on komentaja Kivisen mukaan kiellosta huolimatta edelleen suluttamisen suurvalta Euroopassa. Jalkaväkimiinoja on korvattu esimerkiksi panssarimiinoilla ja viuhka- ja kylkipanoksilla. Suomessa on lisäksi kehitetty kokonaan uusi ase miinojen tilalle. Hyppypanos on suomalainen, patentoitu keksintö ja sen tuotanto on kotimaassa. Tämä on huoltovarmuuden kannalta erittäin merkittävä asia.

Hyppypanosta on kehitetty huolellisesti. Sen valmistaja, Leijona Instituutti Oy:n toimitusjohtaja Juho Kalliala uskoo paketin olevan ensi kesään mennessä valmis luovutettavaksi puolustusvoimille.

Hyppypanos on erittäin tuhovoimainen. Siinä on kuitenkin yksi kriittinen ero jalkaväkimiinaan verrattuna: se erottaa hyökkääjän ja siviilin. Hyppypanos ei nimittäin laukea sattumanvaraisesti, vaan se vaatii kaukolaukaisun. Päätös sen laukaisemisesta tehdään siis aina harkitusti niin, että puolustus näkee joko paikan päältä maastosta tai kameran välityksellä tilanteen ja päättää laukaisusta sen perusteella.

Voimme siis tämän asian osalta olla huoleti – poikas valveil’ ollut on.

Kommentit

Jätä kommentti