Sanahelinästä painaviin sanoihin

Viime lauantaina lakkolait tulivat voimaan, surullinen päivä. Olin toisten AY-tovereiden kanssa Tahkolla yhteisessä tapaamisessa ja mielialat olivat aluksi apeat. Emme todellakaan kilistelleet kuohuvalla kuten kuulin osan hallituspuolueiden edustajien tehneen päätöksen jälkeen. Nopeasti tunnelma meilläkin muuttui, kun pääsimme pohtimaan tulevaa mm. syksyn työmarkkinaneuvotteluja. Taistelutahto heräsi.

Syksystä tulee kyllä mielenkiintoinen monella tapaa, eikä vähiten työmarkkinaneuvottelujen osalta. Samaan aikaan lakkolait voimassa ja mahdollisesti irtisanomisten ja lomautusten osalta muutosturvan leikkaukset, yhdistelmä ei hyvältä näytä. Kun työntekijöiden oikeuksia poljetaan ja aiheutetaan suoranaista ahdinkoa, niin ei kuulkaa yrityksetkään tule helpolla pääsemään.

Otetaanpa esimerkiksi pieni tai keskisuuri yrittäjä, jonka toimiala on erityistä osaamista vaativa, vaikkapa ICT alan yritys. Tulee tilauksiin pieni notkahdus ja selviytyäkseen yrittäjän ainoa mahdollisuus on lomauttaa osa työntekijöistä muutamaksi kuukaudeksi. Mahdolliset muutosturvan leikkaukset tekevät työntekijät epävarmoiksi, kannattaako jäädä odottamaan, että yrittäjä saa tilauskannan ja tuotannon taas pyörimään, vai hakeutua toisen yrittäjän palvelukseen tai jopa vaihtaa alaa. Lomautuksesta voi näin tulla ponnahduslauta hakeutua uusille työurille. Jopa toiselle paikkakunnalle, yleensä isommalle. Muuttovirta voimistuu.

Mistä yrittäjä löytää uudet tekijät, kun niistä on useilla aloilla ja paikkakunnilla jo nyt pulaa. Ja jos löytää, niin ennen kuin perehdytys saadaan tehtyä ja tuotanto toimii jouhevasti, niin se vie aikansa. Pahimmassa tapauksessa markkinaherkillä aloilla tästä voi tulla sellainen ikiliikkuja, ettei yritys selviä. Vahva ja tarpeeksi pitkä muutosturva niin lomautuksissa kuin irtisanomisissa on kaikkien etu. Työntekijät sitoutuvat yrityksiin ja yritykset voivat luottaa siihen, että talouden- ja tuotannonheilahduksissa osaava henkilökunta palaa töihin.

Savossa kun olin, niin luin siellä paikallista lehteä Savon Sanomia, jossa oli Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallon haastattelu. Hän kertoi lehdessä mielenkiintoisen tiedon siitä miten perussuomalaisten kannatus liitossa on vuodessa laskenut 24 prosentista 10 prosenttiin heidän kyselyssään. Suurin syy tähän laskuun on ollut hallituksen toimet. Kyselyssä selvisi myös, että perussuomalaiset ovat löytäneet uuden kodin hyvin tasaisesti muista puolueista, toki osa on jäänyt myös kodittomiksi. Uskon että pettyneitä on paljon, sillä niin paljon luvattiin ja lupaukset olivat pelkkää sanahelinää. Ei ole ihme, että perussuomalaisten kannatus laskee duunareiden keskuudessa. Kaikki vaalilupaukset on petetty. Kikystä lakko-oikeuteen.

Viikonloppu antoi uutta voimaa ja rohkeutta jatkaa työntekijöiden mutta myös laajemmin hyvinvointiyhteiskunnan puolesta työskentelyä. Tarvitsemme joukkovoimaa ja yhdessä tekemistä jatkossakin, se tehdään mitä tässä tilanteessa pystytään ja pysytään painavien sanojemme takana.

Niina

Kommentit

Jätä kommentti