Syksyn budjettiriihessä on tehtävä 1,5 asteen mukaiset päätökset

Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi maanantaina ensimmäisen osan kuudennesta arviointiraportistaan. Raportin ydinsanoma on tämä: toivoa ei ole menetetty, mutta toimeen on ryhdyttävä heti.

Raportti kertoo, että ihminen on kuumentanut ilmastoa jo yli asteen verran ja kuumeneminen on tällä hetkellä ennennäkemätöntä. Ensimmäiset ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat jo täällä: kuluneena kesänä koetut tulvat, maastopalot ja lämpöennätykset ympäri maailmaa ovat vain esimakua siitä, millaiseksi maailma ilmaston lämmetessä muuttuu.

On ihmisyyden ytimessä, että muutos pelottaa. Mitä ilmastonmuutoksesta on tärkeää ymmärtää, on se, että muutos tulee joka tapauksessa. Ilmastotoimet ovat nimenomaan pienin mahdollinen muutos ja monelta osin muutos parempaan, puhtaampaan ja oikeudenmukaisempaan maailmaan. Ilman toimia muutos on hallitsematon ja katastrofaalinen.

1,5 astetta lämpimämmässä maailmassa me, lapsemme ja lapsenlapsemme voimme vielä elää hyvää elämää. Se on meidän saavutettavissamme, kun teemme riittävät toimet nyt. Riskit katastrofaalisiin seurauksiin kasvavat jokaisen 0,1 asteen lisäyksen myötä.

Ilmastotoimet eivät estä sinua ja perhettäsi elämästä omannäköistänne ja laadukasta elämää, ilmastonmuutos estää. Ilmastotoimet eivät tuhoa suomalaista maa- ja metsätaloutta, teollisuutta tai kilpailukykyä, ilmastonmuutos tuhoaa. Ilmastotoimet eivät tule kalliiksi, ilmastonmuutos tulee.

Syksyn budjettiriihessä on tehtävä päätökset, jotka ovat linjassa 1,5 asteen tavoitteen kanssa.

Kommentit

Jätä kommentti