Tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveys vaatii edelleen työtä myös Suomessa

Tänään 11.10. vietämme tyttöjen päivää teemalla tytöt ja tieto. Oikeus omaan kehoon ja koskemattomuuteen, seksuaali- ja lisääntymisterveys sekä oikea ja riittävä tieto näistä eivät valitettavasti ole itsestäänselvyys. Maailmalla teiniäitiydet, pakkoavioliitot ja silpominen ovat arkipäivää. Ne koskettavat vuosittain miljoonia tyttöjä.

Suomi on päässyt sadassa vuodessa pitkälle tyttöjen ja naisten oikeuksissa. Koulutus ja tutkittu tieto ovat nykypäivänä tyttöjen ja naisten saatavilla, ja meillä on mahdollisuuksia vaikuttaa omaan tulevaisuuteemme. On siis helppoa olettaa, että meillä on kaikki kunnossa.

Näin ei kuitenkaan ole. Hiljattain julkaistuista kouluterveyskyselyn tuloksista selvisi, kuinka paljon tyttöjä ahdistellaan ja häiritään Suomessa: jopa joka toinen suomalainen tyttö kokee seksuaalista häirintää. Tyttöjen hyvinvointi on heikentynyt verrattuna aiempiin kyselyihin.

Ehkäisy on edelleen joidenkin saavuttamattomissa ja kuukautissuojat ovat osalle liian kalliita. Demarinuoret ja Demarinaiset ovat pitäneet asiaa esillä sekä puolueen perhepiirissä, että julkisuudessa. Nainen ei voi valita, milloin ja millaiset hänen kuukautisensa ovat. Joku selviää muutamalla päivällä, toisella on edessä viikon kamppailu. Osan kuukautisia varjostavat kivuliaat ja kalliit sairaudet, kuten endometrioosi. Menkkoja on yhtä monenlaisia kuin on naisia.

Muistan itse, kuinka omassa kotikaupungissa yritin saada läpi ilmaista ehkäisyä nuorille. Keskustelu ei ollut rakentavaa, jopa aikuiset naiset hihittelivät asialle. Olin raivoissani. Miten voi olla mahdollista, että käymme tyttöjen terveydestä ja oikeuksista keskustelua huumorilla tai ”Jumala mielessä – housut jalassa” -tyyppisillä fraaseilla?

Naisten seksuaalisuus ja kuukautiset tuppaavat edelleen olemaan tabu, josta ei mielellään puhuta. Meidän keskustelumme Imatralla päättyi siihen, että koulun terkkarilta saa kondomeja, kun menee pyytämään. Kondomi on toki tärkeä ehkäisyväline, sillä se suojaa sukupuolitaudeilta, mutta esimerkiksi minipillerit tai e-pillerit toimivat usein apuna myös niihin vaikeisiin menkkoihin. Tytöille on tarjottava riittävästi tietoa ja tukea näihin asioihin. Liian moni kärsii kivuliaista menkoista tai joutuu pohtimaan seksiin ja seksuaaliterveyteen liittyviä kysymyksiä yksin.

Suomessakin on siis vielä työtä tehtävänä sen eteen, että tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveys todella toteutuu. Se vaatii keskustelua, kiihkottomuutta ja ymmärrystä. Niin kauan, kun puhumme asioista vähättelevään sävyyn, vähättelemme tyttöjä ja naisia. Näin myös ylläpidämme häirintää. Siksi nostan hattua kaikille teille, jotka jaksatte puhua ja lisätä tietoisuutta. Tytöt ja naiset ovat sen ansainneet!

Kommentit

Jätä kommentti