Missä viipyvät hallituksen ratkaisut itärajalle?

Tiedote 10.3.2024

Hallituksen viivyttely itärajan tilanteen kanssa asettaa Suomen alttiiksi Venäjän hybridioperaatiolle, SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm kertoo huolestaan.

– Päivä pitenee ja kevät lähestyy kohisten, mutta hallituksen esitys itärajan turvaamiseksi antaa odottaa itseään. Tiedossa on ollut jo kuukausia, että lumien sulaminen tuo mukanaan riskin Venäjän hybridioperaation kiihtymisestä ja laittomien maastorajanylitysten kasvusta. Missä viipyvät hallituksen ratkaisut? 

Orpon ja Purran hallitus on lähtenyt ratkomaan itärajan ongelmaa auttamattomasti liian myöhään, Malm kertoo ihmeissään. 

– Hallituksessa on varmasti tiedetty jo viime vuonna, että kestävän ratkaisun löytäminen itärajan tilanteeseen ei tapahdu sormia napsauttamalla, vaan vie aikaa. Silti sisäministeriö nimitti asiaa pohtivan työryhmän vasta kevään kynnyksellä, kun ongelma on jo lähes sylissä. Ihmettelen, miksi sisäministeri Rantanen ei ole vielä tarttunut asiaan, sillä se on nyt vaarassa kostautua itärajalla. Vaikuttaa siltä, että ministeri ei ole ollut lainkaan tilanteen tasalla. 

Itärajan turvaaminen sopimusten ja reunaehtojen puitteissa on vaativa tehtävä, ja siksi rajaturvallisuuteen liittyvät lait vaativat huolellista työtä ja valmistelua. Malm on huolissaan siitä, että hallitus on päätymässä työssään lainvalmistelun suhteen umpikujaan.

– Kukaan ei kiistä sitä, etteikö ongelman ratkaiseminen olisi vaikeaa. Perustuslaki ja kansainväliset sopimukset asettavat työlle tiukat raamit. Se ei kuitenkaan auta, että hallitus takertuu siihen, mitä ei voi tehdä, tai tuhlaa aikaa yrittämällä tehdä mahdottomasta mahdollista. Nyt pitää sen sijaan keskittyä miettimään, mitä voidaan tehdä. Lumet sulavat päivä päivältä ja tilanne herättää itärajan läheisyydessä asuvissa syvää huolta. Hallitukselta tarvitaan nyt ratkaisuja.

Kommentit

Jätä kommentti